Blog langs de meetlat van normaal

dec 19, 2019 | Nieuws

Vandaag een treffend verhaal gelezen geschreven door holistisch huisarts en coach Juriaan Galavazi. Een verhaal dat mij raakt omdat ik het herken uit mijn eigen praktijk. Een verhaal om bij stil te staan en tot je te nemen. Het verhaal laat ons nadenken over wat “normaal” is en hoe je jezelf kunt verliezen.

Een korte samenvatting uit het betreffende verhaal:
Laat wat “normaal” is los en leef je eigen norm.
De stickers die mensen opgeplakt krijgen zeggen niet zoveel. Het vertelt vooral hoe “wij” vinden wat “normaal” zou zijn. En daarmee leggen wij iedereen langs een meetlat van hoe het zou moeten zijn. Als het daar enigszins van afwijkt dan proberen wij dat te verklaren, een naam te geven en om te buigen naar de “norm”.
Asperger, ADHD, depressie, zijn zomaar een aantal diagnoses die bestaan maar die al te vaak gebruikt worden om mensen te laten voldoen aan een keurslijf dat volledig voorbij gaat aan de persoon die ze zijn. En met protocollen en medicatie worden zij gemaakt tot machines die passen in een bepaald systeem.

Wij leven in een samenleving waarin het volgen van een opleiding of het behalen van een diploma belangrijk is voor je toekomst. Elk jaar weer dezelfde perikelen rondom een citotoets. Veel ouders willen dat hun kind goed presteert zodat het naar het hoger voortgezet onderwijs gaat. Waar zij aan voorbij gaan is het besef dat de mate waarin een kind succesvol en waardevol is niet afhankelijk is van een diploma of een opleiding. Ieder kind is uniek, waardevol en bijzonder en heeft prachtige kwaliteiten. Stel u zelf eens de vraag hoeveel mensen u kent die gestudeerd en een diploma behaald hebben en die geworden zijn tot datgene wat ze helemaal niet wilden zijn? Zou het kunnen zijn dat zij met open ogen gevallen zijn voor de “als dan valkuil”?
Als ik een diploma heb, dan krijg ik werk. Als ik werk heb, dan heb ik inkomen. Als ik inkomen heb dan ben ik succesvol. Als ik succesvol ben, dan ben ik vrij, gelukkig, ontspannen……….
Voor een aantal zal dit misschien zo hebben gewerkt maar de praktijk leert dat dit voor velen van ons op dit moment niet aan de orde.
Zij worstelen met vele vragen over zichzelf en de verwachtingen die de samenleving van hen heeft.

Overige Berichten

meer geld voor wachtlijst VTT

Reactie n.a.v. het artikel "Gemeenten moeten VTT helpen" in de Tubantia van 18 januari 2020 In het artikel staat geschreven dat de Gemeente Enschede met extra geld over de brug komt om de wachtlijst bij VTT (Veilig Thuis Twente) te verkleinen. Heel fijn van de...

Lees meer

De Wmo uitgaven in het Sociaal Domein beheersbaar te maken

Wmo uitgaven. Hoe ik het zie; mijn andere kijk op……….. In de media staat met regelmaat geschreven dat de uitgaven binnen het Sociaal Domein van Gemeenten steeds maar stijgende zijn. De stijging betreft dan grotendeels de kosten voor de Jeugdzorg. Maar ook de uitgaven...

Lees meer

Investeren in ouders van de toekomst

De steeds maar oplopende kosten in de (jeugd)zorg, de lange wachtlijsten in de (GGZ)zorg, de eenzaamheid, de toename van criminaliteit, het verlies van verbinding met elkaar. Hoe ik het zie. Investeren in ouders van de toekomst is investeren in kinderen. De kinderen...

Lees meer

Contact formulier

12 + 1 =

Mocht je meer willen weten of mijn manier van coachen / begeleiden bij jou past? Of heb je andere vragen?

Neem dan contact met mij op.

Dan bespreken wij samen welke mogelijkheden er zijn. 

06-41400994